Motverka håravfall

Har du drabbats av håravfall?

Detta är dessvärre ett relativt vanligt problem både för män och kvinnor. Det första tecknet som brukar göra att man blir lite orolig är att det finns mycket hår i golvbrunnen när man har duschat eller när man borstar håret. Att tappa ca 100 hårstrån per dag är fullt normalt men om man tappar mer hår än så då kan det vara ett begynnande håravfall.

Vad orsakar håravfall?

Det finns många olika orsaker att män och kvinnor tappar hår mer än normalt och varför hårsäckarna hos vissa individer med tider ger en försämrad produktion av hårstrån. Den allra främsta orsaken till hårförlust är genetisk. Det är en ärftlig åkomma från mammas eller pappas sida och kallas ärftligt håravfall. Denna typ av håravfall kan tyvärr inträffa hastigt och det behöver inte ta många år efter puberteten innan tydliga tecken som en måne eller vikar uppstår på huvudet. Hos kvinnor med ärftligt hårförlust sker ofta en mera diffus förtunning över hela hjässan.

Alopecia areatea

Om håravfall istället uppstår som  kala fläckar ett fläckvis håravfall då bör det undersökas närmare av på vårdcentral eller eventuellt hos en hudspecialist. Detta tillstånd kan reparera sig självt efter en tid, men kan också utvecklas åt andra hållet och alltså bli värre.

Hur många drabbas?

Man uppskattar att att ca 50-80 % av alla män drabbas av ärftligt håravfall och hos kvinnor är siffran ca 20-40 % . Hur mycket hår som man tappar år individuellt, men det är klokt att starta behandling så tidigt som möjligt för att uppnå bästa möjliga resultat. Ett enkelt första steg är att investera i ett bra schampo och balsam mot håravfall. Här kan du läsa tips på att stoppa håravfall

Det finns tyvärr inga snabba lösningar mot håravfall men dom flesta personer kan finna lösningar som på ett naturligt sätt kan minska problemet.

Läs mer om huskurer och receptfria lösningar på  hemsidan https://www.tapparhar.se/ .

 För män finns det en möjlighet att behandla håravfall med propecia, detta kan vara en effektiv lösning, men den är dyr och du måste behandla dig hela livet för att inte förlora effekten. Propecia kan även orsaka en del biverkningar, så  du bör läsa igenom bipacksedeln noga innan du funderar på denna receptbelagda behandling.

Dölja håravfall

vill man inte behandla hårförlusten så finns det idag en möjlighet att snabbt få ett tjockare hår genom att applicera hårfibrer direkt på hårbotten. Detta fixeras sedan med hårspray. Den vanligaste produkten är världskända toppik hårfibrer som har hjälp många män och kvinnor att snabbt dölja håravfallet.